PaulusProject Someren

Plaats: Someren
Opdrachtgever: woCom
Architect: De Loods architecten en adviseurs
BVO: 4420 m2


Het Paulusproject is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Someren, woningcorporatie woCom, ORO en Kempenhaeghe. Zij hebben de voormalige Paulusschool locatie en de Pauluskerk locatie in Someren-Noord herontwikkeld met als doel de realisatie van geschikte huisvesting voor sociale en bijzondere doelgroepen. Met deze herontwikkeling is de vitaliteit van het centrum van Someren behouden en versterkt. Deze ontwikkeling geeft invulling aan de ambitie van de gemeente Someren om levensloopbestendige kernen te creëren waar jong en oud, valide of zorgbehoeftig, kunnen blijven wonen.

Aarts Bouw werd in september 2019 door woCom geselecteerd als bouwteampartner voor dit project. We hebben in bouwteamverband het plan geoptimaliseerd, de vergunning aangevraagd en uiteindelijk zijn we begin juni 2020 gestart met bouwen.

Het project bestaat in totaal uit 48 zorgappartementen verdeeld over 2 gebouwen en een 8-tal nul-op-de-meter huurwoningen. De zorggebouwen worden gehuurd door ORO en Kempenhaeghe, maar zijn ook geschikt om na kleine aanpassingen te kunnen fungeren als normale huurappartementen. Een complexe ontwerpopgave die in deze gebouwen mooi samenkomt. De Loods architecten en adviseurs tekende voor het ontwerp, dat zich kenmerkt door stevige metselwerk architectuur met veel staand metselwerk, terugliggende vlakken en in totaal ruim 2 kilometer aan prefab betonnen gevelbanden en muurafdekkers die het gevelbeeld een sterk horizontaal karakter geven. Er is gekozen voor onderhoudsarme materialen in de gevel, waardoor het goed past in de strategie van woningcorporatie woCom.

De duurzaamheidsambities voor dit project waren hoog. De woonzorgcomplexen zijn BENG opgeleverd en de grondgebonden huurwoningen zijn Nul-op-de-Meter (NOM) opgeleverd. Alle woningen en appartementen zijn gasloos en dus all-electric uitgevoerd. De centrale verwarming en warmwatervoorziening worden voorzien middels luchtwarmtepompen. De afgifte middels een laagtemperatuur vloerverwarming. De ventilatie wordt voorzien middels een balansventilatie.

Het project is eind april 2021 opgeleverd aan woCom. Vervolgens hebben de huurders ORO en Kempenhaeghe hun gebouwen nog verder ingericht en gestoffeerd. In juli zijn alle cliënten verhuisd naar hun nieuwe onderkomen en wonen daar nu met veel plezier. Heerlijk centraal in Someren en daarmee is de doelstelling van deze herontwikkeling behaald.

Recente projecten

Transformeren 18 woningen Breedvennen Leende

verbouw, wonen

84 appartementen Stadspaleisjes Almere

nieuwbouw, wonen

Renovatie Kindercampus Tilburg

onderwijs, renovatie

Kantoorgebouw Walborg 2 Amsterdam

kantoren, nieuwbouw