Nieuwbouw RBT Politie te Venray

Plaats: Venray
Opdrachtgever: Politie
Architect: BDG Architecten
BVO: 1350 m2


Het gebouw van het Robuust Basis Team (RBT) in Venray was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom werd besloten een nieuwe, compactere huisvesting te realiseren, direct naast het bestaande gebouw. BDG Architecten uit Zwolle is met een integraal ontwerpteam geselecteerd als ontwerper voor dit politiebureau.

Het nieuwe gebouw is, samen met het beveiligde binnenterrein, als eenheid ontworpen en heeft een robuuste en tegelijkertijd warme en natuurlijke uitstraling. Dit efficiënt ontworpen gebouw is een mooie toevoeging aan de omgeving en straalt op een sympathieke wijze autoriteit uit. Eén van de thema’s van de architect met betrekking tot het gebouw was: de politie dag en nacht zichtbaar. De natuurstenen tuinmuur werd doorgezet in de plint van de gevel en vormt een stevige basis voor de lichtere opbouw, die is bekleed met aluminium lamellen. Deze sluier van lamellen sluit zich, daar waar privacy gewenst is, en opent zich in de algemene ruimten die naar de omgeving zijn gericht. Het natuursteen is op een aantal plekken ‘open gemaakt’ om zo de spanning zichtbaar te maken tussen gezien worden en privacy (en de behoefte aan daglicht en uitzicht). Hierdoor is er zicht van binnenuit, maar kan een voorbijganger niet direct naar binnen kijken. Deze oplossing levert ook in de avonduren een fraai beeld op, waarbij de aanwezigheid van de politie zichtbaar is.

Het gebouw heeft een hoge duurzaamheidsambitie en is energieneutraal gebouwd. Hoge isolatiewaardes, energiezuinige verlichting en ventilatie, warmtepomp en PV zonnecellen dragen hieraan bij.

De nieuwbouw werd gerealiseerd langs, de in gebruik gebleven, bestaande bouw. Hierdoor hebben we in fases moeten slopen. Het eerste deel, waar de nieuwbouw is gerealiseerd, in fase 1 en de hoofdbouw na oplevering van de nieuwbouw. Doordat het bestaande gebouw in gebruik is gebleven, hebben we tijdens de bouw te maken gehad met een zeer beperkte bouwplaats.

In oktober 2017 is een aanvang gemaakt met de sloop van de gebouwen. Vervolgens is de nieuwbouw gerealiseerd, deze is in september van 2018 opgeleverd. In het laatste kwartaal van 2018 werd het oude pand gesloopt en volgde de rest van de inrichting van het buitenterrein. In januari van 2019 is het buitenterrein opgeleverd en overgedragen aan de politie.

Recente projecten

Transformeren 18 woningen Breedvennen Leende

verbouw, wonen

84 appartementen Stadspaleisjes Almere

nieuwbouw, wonen

Renovatie Kindercampus Tilburg

onderwijs, renovatie

Kantoorgebouw Walborg 2 Amsterdam

kantoren, nieuwbouw